Endüstri 4.0, elektrik üretme ve tüketme şeklimizde bir dizi değişiklik getirdi. Izgara, bildiğimiz gibi, yakın gelecekte dramatik bir şekilde gelişmek üzere. Bugün gördüğümüz şebeke altyapısının çoğu, değişken yenilenebilir enerji üretiminin ve ulaşım, ev ısıtma ve soğutma gibi endüstrilerin elektrifikasyonu ile hızla eski haline geliyor. Bu yeni değişkenler esnek şebeke işletimi ve daha hızlı talep-yanıt mekanizmaları gerektirir. Modern elektrik taleplerini karşılamak için şebeke modernize ediliyor ve “şebeke kenarı” işin çoğunun gerçekleştiği yer.
“Şebeke kenarı” terimi, elektrik şebekesinin kenarında veya yakınında akıllı, bağlı altyapının kurulmasına neden olan çeşitli iş, donanım ve yazılım yeniliklerini ifade etmek için kullanılır. Şebekenin kenarı, enerji santralleri ve iletim hatları gibi üretim tarafından ziyade şebekenin tüketici tarafına daha fazla yakınlık anlamına gelir. Şebeke kenarı teknolojilerinin önümüzdeki on yıl içinde elektrik şebekesine 2,4 trilyon dolarlık değer enjekte etmesi bekleniyor. Sanayiye, müşterilere ve çevreye fayda sağlayacaktır. İklim değişikliğinin etkileriyle boğuşan bir dünyada, ızgara kenarı teknolojileri bu savaşı kazanıp kazanamayacağımız konusunda büyük bir söz sahibi olabilir.
Sürdüren üç ana eğilim elektrik sektörünün gelişimi:
1. Elektriklenme
Tarihsel olarak büyük kirleticiler olan endüstriler artık daha katı emisyon düzenlemeleri ve iklim değişikliği taahhütleri nedeniyle elektrikli hale getirilmektedir. Daha önce büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı olan ulaşım, kimyasallar ve evsel ısıtma gibi sektörler, daha iyi enerji verimliliği seviyeleri ve yenilenebilir enerjinin kullanılabilirliğinin artması nedeniyle yavaş yavaş elektrikleniyor. Bu sektör için kilit teknolojiler arasında elektrikli araçlar, akıllı şarj ve ısı pompaları sayılabilir.
2. Ademi merkeziyetçilik
Yenilenebilir enerji fiyatlarındaki düşüşün yol açtığı ademi merkeziyetçilik, enerji tekelini yavaş yavaş büyük kamu hizmetlerinden uzaklaştırıyor. Artık elektriğini nereden alacaklarını seçen tüketicilere daha büyük bir güç payı verildi. Birçok ülkede, konut yoluyla dağıtılan yenilenebilir enerji üretimi veya ticari güneş / rüzgar enerjisi, büyük tesislerden fosil yakıt enerji üretimini zaten desteklemektedir. Şebekeyi kesintilere karşı daha dayanıklı hale getirdi ve karbon emisyonlarını düşürdü. Merkezi olmayan üretim, yoğun talep dönemlerinde mevcut olan çok sayıda güç kaynağı ve yüksek elektrik tarifeleri nedeniyle enerji tüketim kalıpları üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
3. Sayısallaştırma
İnternet üzerinden bağlanan akıllı cihazların kullanımındaki artış, güç şebekesine bağlantıda ve optimizasyon seçeneklerinde artışa neden oldu. Akıllı sayaçlar kullanılan tam enerji miktarını ölçer ve bu bilgileri hem kamu hizmetleri hem de tüketiciler tarafından görülebilir hale getirir. Bu, sektöre önemli davranışsal enerji verimliliği iyileştirmeleri getirmiştir. Talep yönetimi paketleri gibi diğer teknolojiler şebekeye daha fazla optimizasyon seçeneği getiriyor. Enerji israfını en aza indirdiler ve şebekenin esnekliğini artırmak için daha hızlı talep yanıt mekanizmaları sağladılar.
Dağıtılmış teknolojiler günlük en yüksek talep modelleri ile ilgili sorunların hafifletilmesine yardımcı olur
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan dağıtılmış üretim, güneşin bittiği günlerde ve optimum rüzgar koşullarında fosil yakıt tesislerine olan talebi azaltmaya yardımcı olur. Pil sistemlerinden dağıtılmış depolama, enerjinin yerel olarak depolanmasını sağlar. Depolanan enerji, azami yük dönemlerinde şebekeyi desteklemek veya elektrik kesintileri sırasında yedek olarak kullanılabilir.
Enerji tasarruflu cihazlar, çeşitli cihazların toplam enerji ihtiyacını azaltır. Aynı hizmeti sağlarken ortalama enerji kullanımını azaltmaya yardımcı olurlar. Talep-yanıt teknolojileri, klima ve ısıtıcı gibi daha büyük miktarda enerji tüketen cihazları otomatik olarak kapatarak, en yüksek talep ve diğer yüksek fiyatlı dönemlerde enerji kullanımını sınırlamaya yardımcı olur. Bu, artan talep dönemlerinde elektrik santrallerini tedarik etmek için elektrik santrallerini açma ihtiyacını ortadan kaldırır ve en yoğun talep dönemlerinde elektrikle ilgili daha yüksek tarifeler ödeyecek olan tüketiciler için para tasarrufu sağlar.
Yeni teknolojilerin çoğu hala yaygın olarak kullanılmamaktadır. Ancak, ivme kesinlikle arttı.
Izgara kenarı teknolojileri için, hala yaygın olarak kullanılmayan, ancak yakın gelecekte büyük ölçekli kabul görecek çok sayıda ürün var. Bu teknolojiler arasında pil depolama, elektrikli araçlar ve akıllı termostatlar bulunur. Bu teknolojiler şu anda çevreye duyarlı insanlar, enerji seçimleri yapan insanlar ve sürdürülebilirlik ve piyasadaki yeni ürünlerin yeniliği ile motive edilen insanlar tarafından satın alınmaktadır.
Kitle pazarına zaten ulaşmış başka ızgara kenarı çözümleri var. Birçok ülkede yaygındır. Bu teknolojiler küçük yönlü aydınlatma ve akıllı sayaçları içerir. Yaygın olarak kullanılmaları nedeniyle, bu ürünler eski teknolojilere kıyasla ekonomik olarak uygulanabilir hale gelmiştir. İnsanlar tarafından kullanılmaktadır, çünkü bu ürünler maliyet tasarrufu sağlar ve enerjiye karşı duyarlı olsalar bile uygundur.
Izgara kenarı çözümlerinin son grubu, dünya çapında bol miktarda bulunan ve kategorileri için standart olarak kabul edilmeyen çözümlerden veya ürünlerden oluşur. Bunun bir örneği, cihazların enerji verimliliğini tanımlamak için kullanılan enerji yıldızı derecelendirmeleridir. Program başlangıçta enerji verimliliğini artırmak için başlatıldı. Ancak, zamanla, insanlar daha yüksek yıldız derecesine sahip bir cihaz satın almanın avantajlarını fark etmeye başladıkça, program ABD’de% 80’lik bir pazara giriş oranı gördü. Reytingler, Kanada, Japonya ve Tayvan gibi birçok ülkede ve Avrupa Tek Pazarı’nda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Izgara kenarı teknolojilerinin potansiyelini en üst düzeye çıkarma yolu
Şebeke geliştikçe mevcut düzenlemeler yavaş yavaş kullanılmamaktadır. Eski politikaları ve düzenleyici çerçeveleri yeniden gözden geçirmek çok önemlidir. Yardımcı programlara daha büyük bir oyun alanı sağlamak için değiştirilmeleri gerekir, bu da onları yeni teknolojilere ve çözümlere daha fazla yatırım yapmaya teşvik eder.
Gelişmiş şebekenin en iyi şekilde çalışması için yeni altyapının da öncelikli olarak dağıtılması gerekir. Dinamik güç akışlarını verimli bir şekilde yönetmek için akıllı sayaçlar gerekli olacaktır. Elektrik depolama, değişken yenilenebilir üretimin kesintiliğini kontrol etmek için kritik olacaktır. Otomasyon sistemleri ve şarj istasyonları, ulaşım sektörünün elektrifikasyonu için yapı taşları görevi görecek.
Çok sayıda yeni teknoloji pazara girerken, şirketlerin müşteri deneyimini basitleştirmeleri ve bu teknolojilerin kullanımını kolaylaştırmaları, elektrik tüketimini yönetmeleri çok önemlidir. Bu teknolojiler kullanıcı dostu olmadığı ve şebekenin genel evrimini önemli ölçüde yavaşlatmadığı sürece, alım oranları gerekenden çok daha yavaş olacaktır.
Modern şebekedeki kamu hizmetleri için mevcut olan büyük miktarda veriyi kullanarak, piyasaya giren yeni ürünler ve çözümlerin yaratacağı yeni gelir akışlarından değer elde etmek için enerji sağlayıcıları tarafından yeni iş modellerinin oluşturulması gerekir. Uyum ve evrim, şebekenin geleceğin enerji talebine ve üretim modellerine ayak uydurabilmesi için kritik öneme sahiptir.